Huizenprijs omhoog, risico-opslag omlaag?

De gemiddelde woningprijs is sinds 2016 met zo’n € 50.000 gestegen. Bij nieuwbouwhuizen steeg de prijs nog harder. En dat biedt kansen om uw maandlasten te verlagen!

Woning te koop
Nieuws
Datum: 22-01-2019

Dergelijke stijgingen zijn namelijk niet alleen gunstig voor woningbezitters die hun huis willen verkopen. Ook als u gewoon wilt blijven wonen waar u woont, kan de waardestijging direct voordeel bieden als u de toprente van uw hypotheek kunt verlagen.

Risico-opslag

Veel hypotheken in Nederland hebben namelijk een zogenoemde risico-opslag. Dat is een toprente die u betaalt over het geleende bedrag. Een hogere of lagere risicoklasse scheelt soms wel 0,5% aan hypotheekrente.

Rekenvoorbeeld

Stel u heeft een aflossingsvrije hypotheek van bijvoorbeeld €250.000, waarbij de rente nog 10 jaar vaststaat. Dan kunt u potentieel maar liefst €12.500 besparen. Bij een annuïteitenhypotheek is dat iets minder, maar nog steeds zeer de moeite waard!

Tussentijd of bij einde rentevaste periode?

Of uw risico-opslag direct omlaag kan, hangt af van de geldverstrekker. Hoewel steeds meer banken tussentijdse aanpassing toestaan, zijn er ook partijen die de risico-opslag alleen aanpassen als de rentevaste periode afloopt.

Bewijslast

Als u uw risico-opslag wilt laten verlagen, moet u vrijwel altijd zelf bewijzen dat uw huis meer waard is geworden. Sommige banken nemen genoegen met een WOZ-beschikking, anderen eisen een taxatierapport.

Meer informatie

Wilt u weten of u in aanmerking komt voor een verlaging van de risico-opslag of heeft u een andere vraag naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.