Ruim 44% meer hypotheken aangevraagd in januari 2024

Het aantal hypotheekaanvragen was in januari 2024 veel hoger dan een jaar geleden. Hypotheken Data Netwerk (HDN) heeft er in de afgelopen maand meer dan 36.000 geregistreerd.

Gelukkig stel tekent het hypotheek document
Nieuws
Datum: 06-02-2024

Dat is een stijging van meer dan 44% vergeleken met januari vorig jaar. Zo zijn er onder andere ruim 22.000 aanvragen gedaan voor de aankoop van een huis. Dat is het hoogste aantal sinds september 2022.

Nieuwbouw en verbouwen

Ook laten de cijfers zien dat nieuwbouwwoningen weer populairder worden bij huizenkopers. Vorig jaar januari ging het nog om 1.357 aanvragen, dit jaar zijn dat er 3.600, een toename van meer dan 160%.

Ook het aantal mensen dat een hypotheek aanvroeg voor een verbouwing is gestegen. In totaal ging het om zo'n 6.400 aanvragen. 

Groeiend vertrouwen

Volgens HDN is de stijging te danken aan het groeiende vertrouwen van consumenten in de woningmarkt. Dat is in december 2023 gestegen naar het hoogste niveau in twee jaar tijd. Vooral de koopprijs- en hypotheekrente-ontwikkeling hebben een positief effect gehad op de stemming onder consumenten.

Daarnaast spelen de stijgende inkomens en de nieuwe leennormen een rol. Door al deze veranderingen is het kopen van een huis voor meer mensen weer haalbaar geworden. Datzelfde geldt voor het bijsluiten van een hypotheek, bijvoorbeeld om de eigen woning te verduurzamen.

Beste manier

Bent u van plan om binnenkort een (ander) huis te kopen? Of overweegt u om uw huis energiezuiniger te maken en hiervoor extra te lenen? Neem dan even contact met ons op. Wij helpen u graag bij het vinden van de beste manier om uw plannen financieel te realiseren.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag